Fryslan 2024 ma apr LR
BMeindertsma_mrt24
In dit nummer: Fryslân 2024-2

Vrouwen van het Friese verzet

In zijn boek Vrouwen van het Friese verzet. Gevecht op vele fronten beschrijft Hessel de Walle de levens van 32 vrouwen die in Friesland betrokken waren bij het verzet tegen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de traditionele verzetsliteratuur bleef het beeld van hen veelal beperkt tot dat van de koerierster. De Walle toont aan dat hun betrokkenheid vaak veel verder ging. In Fryslân een voorpublicatie uit dit boek over één van hen, de onverschrokken Bouwina Meindertsma (1901-1993).
Lancaster_mrt24
In dit nummer: Fryslân 2024-2

Geborgen verleden

Na het wegpompen van ruim vier miljoen liter water kwam begin september 2023 ten zuiden van Breezanddijk een stukje bodem van het IJsselmeer droog te liggen en konden de restanten worden geborgen van een Britse Lancaster bommenwerper die daar in juni 1943 neerstortte. De bodem gaf ook stoffelijke resten van drie bemanningsleden prijs, waarmee het hoofddoel van de vliegtuigberging werd behaald; eindelijk duidelijkheid voor de nabestaanden over het lot van de bemanning. Een reconstructie van die fatale laatste vlucht van Lancaster ED603 en de berging tachtig jaar later.
Industriestad_mrt24
In dit nummer: Fryslân 2024-2

‘Drok, drok Drachten’

Burgemeester van Smallingerland J.L. Thalen beschreef Drachten tijdens zijn ambtsperiode (1956-1960) als ‘Frieslands witte raaf’, wijzend naar de ‘unieke levenslust’ van de Drachtster bevolking. In 2025 zal het 75 jaar geleden zijn dat Philips zich in Drachten vestigde en de grote sprong voorwaarts van het dorp begon, inmiddels met 45.000 inwoners de tweede plaats van Friesland. Drachten heeft veel, maar niet alles aan Philips te danken. Al sinds de samensmelting van de twee ‘Dragten’ eind 19de eeuw kende het daadkracht en ondernemendheid.
Hepkema_mrt24
In dit nummer: Fryslân 2024-2

Skotse Trije in ‘Hitler-lân’

Yme Schuitmaker en Anna van der Minne-Buma, destijds prominenten in de Friese toneel- en cultuurwereld, belandden met het opvoeren van de Friese volksdans Skotse Trije in Duitsland en op Hitlers Olympische Spelen in 1936 in Berlijn. Dit blijkt uit onderzoek in Friese en Duitse archieven. Na terugkomst van zijn rondreis door nazi-Duitsland deed Schuitmaker enthousiast verslag in het Leeuwarder Nieuwsblad, eindigend met een onverholen ‘Deutschland über Alles!’ Het deed de wenkbrauwen fronsen. Over een opmerkelijke reis door ‘Hitler-lân’.

Historisch tijdschrift Fryslân

Historisch tijdschrift Fryslân is als geschiedenistijdschrift een getrouwe afspiegeling van onze provincie: een eigengereid verleden, rijk gedocumenteerd, uitbundig geïllustreerd en zorgvuldig gearchiveerd. De redactie van historisch tijdschrift Fryslân geeft aan dat boeiende verleden een publieksvriendelijk gezicht. Elke uitgave bevat zo’n acht artikelen, vaak is er een aansprekend thema met een actuele link.

Daarnaast zijn er vaste rubrieken, bijvoorbeeld over de stand van het Friese historisch onderzoek, en tal van losse artikelen. Belangrijk is het ‘service-deel’, met boekbesprekingen, kalender en nieuws.

Historisch tijdschrift Fryslân verschijnt zesmaal per jaar.

voorbeeld fryslan nummers