De rang van Franeker

Toen het academisch leven in de Republiek gedurende de 17de eeuw tot bloei kwam, had ‘Franeker’ een stevige status, want het was de op één na oudste universiteit van het land. En anciënniteit betekende wat in die dagen. Maar wat hield die rang in? Was Franeker daarmee ook de op één na belangrijkste universiteit van de Noordelijke Nederlanden?

Lees meer in nummer 4 van 2018.

Verder in dit nummer

2
In dit nummer: Fryslân 2018-4

‘Dit is Hetzer’ op het schilderij

De tekst 'Dit is Hetzer Bouricius' is na restauratie weer leesbaar op het portret van Hector Bouricius (1592-1636). Officieel is het een kinderportret, maar de schilder heeft zijn toekomst al voor ogen gehad: Hetzer gaat als zoon van een advocaat aan het Hof van Friesland rechten studeren. Een exponent van de internationale student. Net twintig jaar later wordt hij advocaat in Leeuwarden.
4
In dit nummer: Fryslân 2018-4

Eenling in mannelijke kringen

Anna Maria van Schurman is de bekendste Nederlandse vrouwelijke geleerde in de 17de eeuw. Ze bestudeerde verschillende oosterse talen, het Latijn kende ze door en door. Anna Maria’s Land van Latijn was echter wel een ander land dan dat van haar collega-humanisten. Daarbij kwam: Anna Maria deed nooit iets ‘een beetje’. 
3
In dit nummer: Fryslân 2018-4

Gesloten wereld

Latijn was de gemeenschappelijke taal van de universiteiten, dus ook die van Franeker. Colleges werden in het Latijn gegeven, alle belangrijke boeken waren in die taal. Hierdoor konden bijvoorbeeld buitenlandse studenten gemakkelijk aanschuiven. De dode taal verbond de geleerde wereld. Hoe ging dat in praktijk en waardoor ging Latijn ten onder?