Een eigenzinnig Frysk famke

Nadat Simke Kloosterman de verloving met een huisarts uit Holwerd uitmaakte, werd over relaties met mannen niets meer vernomen. In haar ogen was bijna niemand voor haar geschikt. Niet iedereen kon tegen haar heerzuchtigheid. In 1910 publiceerde Simke haar eerste boek – Ruth – in een prachtige band en gedrukt bij Hoitsema in Groningen. Ondertussen was zij begonnen aan een roman, maar daar mocht niemand weet van hebben.

Lees meer in nummer 3 van 2019.

Verder in dit nummer

06412_400x250
In dit nummer: Fryslân 2019-3

Voornamen en identiteit

Uit een Friese voornaam spreekt Friese identiteit. De vitaliteit van de Friese cultuur zou dan afgelezen kunnen worden uit het aantal Friese voornamen dat wordt gegeven. Omdat we al die Friese voornamen kennen, kunnen we de ontwikkeling van Friese voornamen in tijd en plaats zichtbaar maken. Maar wat zegt dat over de toekomst van het Fries?
0453-null_lyts_400x250
In dit nummer: Fryslân 2019-3

Daadkrachtig boerenbestuurder

Jan Timmer was in een bijzondere man: een innovatieve boer, een initiatiefrijke bestuurder en een krachtig organisator. Zo liet hij de stoommachines van de door hem opgerichte zuivelfabriek in Kimswerd aansluiten op een generator, zodat elektriciteit de krachtbron werd. Sterker, en vooral veiliger. Ook het dorp zelf werd aangesloten. Men keek de ogen uit.
SFA022007795_400x250
In dit nummer: Fryslân 2019-3

Schrik van Sumarreheide

Halverwege de zomer van 1900 zwierf Sytze Dijkstra weer eens over de Sumarreheide en kwam bij het huisje van Van Kampen. Het paar was niet thuis, dus Sytze kon zich het geld eigen maken. Toen hij het huis in brand stak, kwamen daar algauw mensen op af. Sytze was toen uiteraard al gevlucht. 'De schrik der buren’ werd hij genoemd in de krant. Het ging van kwaad tot erger.