Sake Kooistra, landverhuizer

Het zat de Friese landverhuizers niet mee: eerst een onstuimige overtocht naar Engeland, toen een afschuwelijke schipbreuk op de Amerikaanse kust en vervolgens verzeild raken in de Amerikaanse Burgeroorlog. Het leven van Sake Kooistra schoot van het ene uiterste in het andere. En eindigde op het slagveld.

Lees meer in nummer 1 van 2017.

Verder in dit nummer

Jeanine--beeld-bij-Hond-in-_webside
In dit nummer: Fryslân 2017-1

Visworst

In de Eerste Wereldoorlog aten Duitse soldaten visworstjes van mosselen die in Friese mosselpellerijen waren gekookt en gepeld. Een eeuw later winnen drie Leeuwarder ondernemers met ‘Leeuwarder Ziltezee Worst’ de hoogste onderscheiding op de Noordelijke Slagers Manifestatie. Een primeur: een Friese droge worst van vis.
AlmaTadema
In dit nummer: Fryslân 2017-1

Lourens Tadema uit Dronryp

Lourens Tadema’s roem schiet van grote aanbidding in Engeland eind 19de eeuw tot misprijzing als koekblikjeschilder na zijn dood. Over dit ‘genie der middelmatigheid’ deed men er in Friesland lange tijd liefst het zwijgen toe. Het grote succes van de tentoonstelling in het Fries Museum laat de slinger de andere kant weer uitslaan.
HolmesBonfire
In dit nummer: Fryslân 2017-1

Het rampjaar 1666

Nederland bezat midden 17de eeuw meer zeeschepen dan alle andere Europese staten bij elkaar. Toch was het vaderland kwetsbaar voor zee-terrorisme. Zo mag de aanval van de Engelsen op de handelsvloot in het Vlie en de dag erna op het dorp West-Terschelling worden genoemd.