Voorchristelijke mythologie

De archeologen Evert Kramer en Jan Zijlstra vergelijken topstukken uit Museum Dokkum met vondsten in het Angelsaksische gebied en concluderen voorzichtig dat de Friezen in Dokkum een eigen, heidens bolwerk verdedigden tegen de opdringerigheid van de Franken, die Bonifatius vooruitstuurden. Daar waren de Friezen niet van gediend.

Lees meer in nummer 4 van 2017.

Verder in dit nummer

Doeke_H_Hellema
In dit nummer: Fryslân 2017-4

Een gekwelde geest

Doeke Hellema, de kleinzoon van de bekende ‘kroniekboer’ Hellema, verliet al jong zijn geboortegrond Achlum om in Utrecht te studeren. Hij was schrander, promoveerde zelfs tweemaal en zwierf als marine-arts over de wereld, schijnbaar tegen zijn zin: liefst keerde hij terug naar Achlum. Het ene na het andere obstakel belette dat. Niet altijd andermans schuld.
fryslan_skilden
In dit nummer: Fryslân 2017-4

Het Friese geld van Lykele Jansma

Lykele Jansma was volgens zijn biograaf Steven Sterk ‘tefolle yntellektueel en yndividualist’ om te kunnen gedijen in het Friese culturele landschap. Hij was dwars, eigenzinnig en chaotisch. Maar hij stond voor de Friese zaak. Daarvoor bracht hij Friese postzegels en Friese bankbiljetten uit. Een gewaagde actie, maar bang was Jansma zeker niet.
MataHari
In dit nummer: Fryslân 2017-4

Mata Hari

Op Mata Hari is veel negatiefs te plakken, maar feit is dat ze pienter was, avontuurlijk en heel vindingrijk om haar doelen te bereiken. Daarvoor zette ze haar lichaam in, haar fantasie, haar moed en haar sociale vaardigheden. Maar de dynamiek van de Eerste Wereldoorlog weerstond ze uiteindelijk niet, met de tragische executie als eindpunt, overigens dapper ondergaan.