Cover Fryslan ma apr LR2025
Greetje en pleegouders Haagsma_mrt25
In dit nummer: Fryslân 2025-2

Het bleekneusje dat bleef

Duizenden jonge evacués werden in de oorlog opgevangen in Fryslân. Ze gingen meestal weer terug. Zo niet Rotterdamse Greetje Huksloot (1934-2021). Ze bleef in Ureterp en werd Friezin. Van de zeven kinderen die ze samen met haar man Fokke Broers zou grootbrengen, is Fryslân-hoofdredacteur Herman Broers de zesde. Tresoar brengt de expositie ‘Twadde Thús’ over jonge oorlogsevacueetjes in Fryslân, Broers reconstrueerde de oorlogsjaren van zijn mem als een van hen.
NSB burgemeester Schut Sneek_mrt25
In dit nummer: Fryslân 2025-2

De ‘Sjoet van Schingen’

Jacob Schut (1903-1957) was NSB-burgemeester in Sneek. De vrijzinnig hervormd predikant, dominee geweest in het Drentse Zweeloo en Schingen (bij Dronrijp), kreeg van de Snekers de bijnaam ‘de Sjoet van Schingen’. Henk Tijssen schrijft over de burgemeestersjaren van deze nazi-predikant.
Beerda_mrt25
In dit nummer: Fryslân 2025-2

Foardering op Dútslân

Gosse Willems Beerda (1905-1965) stjoerde yn 1958 in brief ‘Aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken, afd. Vorderingen Duitse Rijk te ’s Gravenhage’. Oer syn ‘houthandel en ijzerwaren en bouwmaterialen’. It ûnderwerp wie ‘Schuldvorderingen Duitse Rijk’. Hy krige in kreaze, mar ôfwizende typte reaksje werom. Achter dizze twa koarte briefkes giet in hiele histoarje skûl fan persoanlike en ynternasjonale machtspolitike ûntwikkelingen.
Globebeker Franeker_mrt25
In dit nummer: Fryslân 2025-2

‘Verkoopen met beide handen tegelijk’

Materieel erfgoed in het geding roept tegenwoordig heftige emoties op. Of het nu gaat om verkoop, teruggave of diefstal, zoals onlangs uit het Drents Museum. Vroeger werd het gewoon verpatst. Zo verdween veel Fries erfgoed uit de provincie, totdat in de negentiende eeuw bezwaren rezen, zoals in 1896 bij voorgenomen verkoop van de Franeker Globebeker uit 1607. De burgemeester greep in.

Historisch tijdschrift Fryslân

Historisch tijdschrift Fryslân is als geschiedenistijdschrift een getrouwe afspiegeling van onze provincie: een eigengereid verleden, rijk gedocumenteerd, uitbundig geïllustreerd en zorgvuldig gearchiveerd. De redactie van historisch tijdschrift Fryslân geeft aan dat boeiende verleden een publieksvriendelijk gezicht. Elke uitgave bevat zo’n acht artikelen, vaak is er een aansprekend thema met een actuele link.

Daarnaast zijn er vaste rubrieken, bijvoorbeeld over de stand van het Friese historisch onderzoek, en tal van losse artikelen. Belangrijk is het ‘service-deel’, met boekbesprekingen, kalender en nieuws.

Historisch tijdschrift Fryslân verschijnt zesmaal per jaar.

voorbeeld bladen nov