Cover Fryslân mei juni 25 Lowres

Van een middeleeuws museumdorp tot Friese vroedvrouwen in de crisisjaren

(31ste jaargang, nr. 3, mei/juni 2025)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

Fryslân duikt in de plannen voor een vroegmiddeleeuws Fries museumdorp. Het getij daarvoor is nu gunstig, zo bepleit Han Nijdam, historisch-wetenschappelijk adviseur namens de Fryske Akademy. Het themapark Magna Frisia vertelt het verhaal van vroegmiddeleeuws Frisia, dat volgens Nijdam na decennia afwezigheid op de weg terug is als drager van een hernieuwd cultureel zelfbewustzijn.
Cover Fryslan ma apr LR2025

Tachtig jaar bevrijding

(31ste jaargang, nr. 2, maart/april 2025)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

Fryslân brengt in deze editie een special van drie artikelen in het kader van 80 jaar bevrijding. Naar aanleiding van de expositie 'Twadde thús' in Tresoar over evacués en hun Friese gastgezinnen tijdens de oorlog, beschrijft hoofdredacteur Herman Broers het bijzondere oorlogsverhaal van zijn eigen moeder, Greetje Huksloot. Die kwam vanuit gebombardeerd Rotterdam naar Ureterp. In tegenstelling tot duizenden anderen is zij de rest van haar leven gebleven en Friezin geworden.
cover Fryslan jan feb 2025

Sietze Hepkema en special over stormvloed 1853

(31ste jaargang, nr. 1, januari/februari 2025)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

Fryslân brengt in deze editie een portret van de eerste directeur van de Coöperatieve Condensfabriek ‘Friesland’ in Leeuwarden, Sietze Hepkema (1884-1963), dé pionier van de Friese zuivelexport. Hij startte deze door dertig Friese zuivelcorporaties samen opgerichte topcorporatie in 1913, was wel een boerenzoon maar had nog nooit gecondenseerde melk gezien. Dankzij Hepkema, die de CCF 38 jaar leidde, werd de Friese boer van kleinschalig zelfvoorzienend, mondiaal exporterend.
Cover Fryslan nov dec 2024

Skriuwen en libben fan Trinus Riemersma

(30ste jaargang, nr. 6, november/december 2024)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

Wat is de leeftijd van een volk, een gemeenschap, een stad? Hoe langer geleden, hoe lastiger te bepalen, want bronnen schieten tekort. Eigenlijk weten we het gewoon niet. Het vieren van de leeftijd van een volk, gemeenschap of stad heeft zelden iets met de geschiedkundig bewijsbare werkelijkheid te maken. Zo toont ons bijvoorbeeld het stadsfeest ‘Froonacker’ bij 750 jaar Franeker in 1949. Waarmee dan wel? Stefan Kortrijk beschrijft het in dit nummer van Fryslân.
Fryslan sept okt 2024 LR

Obe Postma de historicus

(30ste jaargang, nr. 5, september/oktober 2024)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

Natuurlijk hebben we in het nieuwste nummer aandacht voor de expositie in het Fries Museum Ja, ik wil. 250 jaar trouwjurken, nog te zien tot en met 16 februari. Samensteller van de expositie Eveline Holsappel neemt ons aan de hand door de geschiedenis van met name de Friese trouwjurken.
Fryslan juli aug 2024 846x1030.jpg cover

Twee eeuwen reddingwezen aan Friese kusten

(30ste jaargang, nr. 4, augustus/september 2024)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

In dit nummer aandacht voor tweehonderd jaar reddingwezen aan de Friese kust, bij het tweede eeuwfeest van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Friesland kent nu zeven reddingstations, maar dat waren er ooit tien. Terwijl het ooit met slechts ééntje begon. De ‘Kikkert-rige’, een nieuwe serie pocket- en paperbackuitgaven van Friese boeken, was in de jaren zestig van de vorige eeuw een initiatief van Friese boekuitgevers om met een moderne presentatie een breder lezerspubliek te bereiken.