Fryslan ma apr 2016 1 pdf

Dramatische klap op Mirns

(22ste jaargang, nr.2, maart/april 2016)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

Ruim zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog is de belangstelling ervoor nog springlevend. Nieuwe oorlogsmusea (er is een Holocaustmuseum in Amsterdam in oprichting), een niet te stelpen stroom boeken en ook onderzoek naar de vele neergestorte vliegtuigen.
Fryslan jan feb 2016

Een Hindelooper zeereis

(22ste jaargang, nr.1, januari/februari 2016)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

In het Museum Hindeloopen hangt het 18de-eeuwse schilderij 'De ree van Hindeloopen' van G.S. Hutting (zie omslag), waarop twee schepen te zien zijn met bedrijvigheid aan boord. Dit beeld van de rede van Hindeloopen is ons vreemd en prikkelt de fantasie: waar gingen die schepen heen?
Fryslan nov dec 2015

Lijken als hondenvoer

(21ste jaargang, nr.6, november/december 2015)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

Er gaat geen dag voorbij of er staat wel een archeologische vondst in de krant. Wat daarbij opvalt is dat ze almaar spectaculairder lijken te worden: gevolg van de ook in die tak van wetenschap voortwoekerende publicatie-rat race?
Fryslan sept okt 2015

Doodendraad – Duitse stroomdraad kost ook Friese levens

(21ste jaargang, nr 5, september/oktober 2015)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

Tussen april en augustus 1915 trok de Duitse bezetter van België een 350 kilometer lange draadversperring, onder 2.000 Volt spanning, langs de grens met Nederland. Deze 'Doodendraad' is uit ons geheugen verdwenen. 'Den draad' heeft echter ook Friese levens gekost; daarover in deze Fryslân een schrijnend verslag van Kees Bangma.
Fryslan juli aug 2015

Dageraad van de moderne tijd

(21ste jaargang, nr.4, juli/augustus 2015)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

Op 20 juni 1789 begint de Franse Revolutie die voor heel Europa, en dus ook Friesland, grote gevolgen zal hebben. Uiteindelijk blijken samenleving en overheden schoksgewijs een nieuw tijdperk ingecatapulteerd te zijn, maar ondertussen waren er de verschrikkingen van de napoleontische oorlogen die Europa in doffe armoede stortten.
Fryslan mei juni 2015

Maria Louise-jaar

(21ste jaargang, nr.3, mei/juni 2015)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

Het is 250 jaar geleden dat Maria Louise, landgravin van Hessen-Kassel (1688-1765), in Leeuwarden overleed. Na haar huwelijk met Johan Willem Friso, de Prins van Oranje, mocht zij zich Prinses van Oranje noemen. Maria Louise, sinds de 19de eeuw liefkozend herinnerd als Marijke Meu, was al jong weduwe; haar man verdronk in 1711 in het Hollandsch Diep.