Onverschrokken zeevaarders

(25ste jaargang, nr. 5, september/oktober 2019)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

Bij het woord ‘Viking’ heeft bijna iedereen meteen een beeld voor de geest. Op Wickie de Viking na zijn dat meestal weinig vreedzame voorstellingen. Een sluitende verklaring waarom duizenden Scandinavische krijgers in de 9de en 10de eeuw in zee staken om kuststreken te plunderen, bestaat nog altijd niet. Er zijn weinig schriftelijke bronnen; we moeten het vooral doen met interpretaties die archeologen op bodemvondsten loslaten.

Nochtans was de invloed van de Vikingen groot: ze stichtten tot diep in het huidige Rusland/Oekraïne rijken, alsook in Normandië en Sicilië. Wat dat betreft zouden ze beslist thuishoren in een canon van de Europese geschiedenis.
Op zee heersten de Vikingen dankzij uitstekende scheepstypen en onverschrokken gedrag. Eenmaal op land moesten ze profiteren van raids, snelle plundertochten. Tegen geregelde Karolingische legers waren ze niet opgewassen.
Ook de Friese landen moesten eraan geloven, zoals de verwoesting van Dorestad bewijst. Daar danken we iconische schoolplaten aan, prominent in deze Fryslân.

Reageren op een artikel? Idee voor een bijdrage? Meld het via de mail (redactiefryslan@upcmail.nl) of op onze facebookpagina of twitterpagina

Laatste online nummers