Fryslan maart april 2015

Fries filmisch erfgoed

(21ste jaargang, nr.2, maart/april 2015)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

De oudste films die in Friesland zijn gemaakt, dateren uit de jaren tien van de vorige eeuw. Het zijn losse pareltjes en schrille contrasten met de stroom technisch perfecte digitale beelden van tegenwoordig. Het bewaren, conserveren en ontsluiten is een mooie taak van het Fries Film Archief.
Fryslan jan feb 2015

Koel maar romantisch

(21ste jaargang, nr.1, januari/februari 2015)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

Hendrik Straat: om de zoveel jaar staat hij weer eventjes in de belangstelling en het is onveranderlijk omdat hij de chirurg was die in 1954 de Siamese tweeling Tjitske en Folkje uit Mûnein succesvol scheidde. De operatiekamer was vol met filmmakers en heet vanwege hun lampen. Dat was nog het lastigste van de ingreep, zo vertelde de dokter de massaal toegestroomde pers.
Fryslan nov dec 2014

Een bar koude broodwinning

(20ste jaargang, nr.6, november/december 2014)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

Bij het begin van de ontdekkingsreizen van Nederlanders, eind 16de eeuw, was al snel duidelijk welke duizelingwekkende winsten behaald konden worden met producten die Azië wel voortbracht en die wij, met name op tafel, node misten. Maar de tocht naar de Oost was lang en gevaarlijk.
Fryslan sept okt 2014

Wat Friezen aten

(20ste jaargang, nr.5, september/oktober 2014)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

Dagelijkse dingen worden snel sleur: we staan er weinig bij stil, maken er bijvoorbeeld nooit foto’s van, en beschrijven ze evenmin. Historisch onderzoek wordt er gelukkig steeds meer naar gedaan want ‘Alledaagse geschiedenis’ is populair.
Fryslan juli aug 2014

Genoegens van zout, zand en strand

(20ste jaargang, nr.4, juli/augustus 2014)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

Jacob van Lennep, toch wel wat gewend, kwam bijna woorden tekort om in 1823 de pracht te beschrijven die voor zijn voeten lag toen hij onder Rijs aan de boorden van de Zuiderzee stond: ‘Maar hemel! Als ’t heuvelpad en ’t dennenwoud verdwijnen, maakt ons een betoverend toneel zeer opgetogen.
Fryslan mei juni 2014

Wereldspeler in aardappels

(20ste jaargang, nr.3, mei/juni 2014)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

Het is een sprookje dat Marijke Meu als eerste in Friesland aardappels at, in 1742. Wel was dat een slimme reclamezet: als iemand van vorstelijke bloede deze rare knol at, moest ze wel veilig zijn. In werkelijkheid werden aardappelen al decennia voor Marijke Meu gegeten; het was relatief goedkoop volksvoedsel, dat weinig eisen aan grond en klimaat stelde.