Verliefd in gouden jaren

(24ste jaargang, nr.6, november/december 2018)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

Het Fries Museum heeft hoge verwachtingen van de tentoonstelling Rembrandt en Saskia, liefde in de Gouden Eeuw, aan de vooravond van het Rembrandtjaar 2019, en met een stevige Friese inbreng. Het thema is goed gekozen: twee beroemde mensen die verliefd op elkaar worden en tien jaar gelukkig samen zijn. Zij dragen ook in deze Fryslân de vertelling over omgangsvormen, de cultuur van liefhebben en huwen in de Gouden Eeuw. En drama: het mogen gouden jaren zijn, Saskia sterft nog voor haar dertigste.

Spannend is het verhaal van de Vliegende Hollander: was Terschellinger Barend Fokkes kapitein van het spookschip dat tot in de eeuwigheid rond Kaap de Goede Hoop passerende scheepslieden de stuipen op het lijf jaagt?

Ook een verhaal zonder einde is de discussie over topografische namen in Friesland. We beginnen een serie hierover met als uitgangspunt de historische achtergrond van die namen. In de loop van ruim twee jaar zullen twaalf deskundigen hun licht laten schijnen over dit onderwerp, dat de Friese ziel vaak duchtig weet te beroeren.

Reageren op een artikel? Idee voor een bijdrage? Meld het via de mail (redactiefryslan@upcmail.nl) of op onze facebookpagina of twitterpagina

Laatste online nummers