Gysbert forever?

(22ste jaargang, nr.6, november/december 2016)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

Een enigszins gezocht voorval was in 2016 aanleiding voor een nieuwe Gysbert Japicx-herdenking, reden voor Doeke Sijens om zich af te vragen waar toch die hardnekkige aanbidding van een niet eens zo geweldige schrijver op stoelt.

Het monsterproject van een nieuwe encyclopedie van Friesland wekt zowel bewondering als verbazing: wie produceert in dit digitale tijdvak een drukwerk van vele duizenden pagina’s? Atte Jongstra, liefhebber van het genre, laat er zijn licht over schijnen.
Van heel andere orde is de selectie van Amsterdamse Schoolpanden in onze provincie. Deze expressionistische bouwkunst bestaat onder de hoofdstedelijke naam een eeuw en bracht behalve woningen en boerderijen vooral veel publieke bouw tot stand zoals kerken en scholen.
PEB-huisjes kent iedereen; ze lijken in achteloosheid verscholen in steden en dorpen en staan als vanzelfsprekend in het landschap. Maar zo gewoon als ze zijn, zo lastig is hun bouwgeschiedenis te achterhalen.

Reageer op een artikel? Idee voor een bijdrage? Meld het via de mail (redactiefryslan@upcmail.nl) of op onze facebookpagina of twitterpagina.

Laatste online nummers