Naar het Oosten!

(26ste jaargang, nr. 4, juli/augustus 2020)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

Het onder de voet lopen van westelijk Rusland in 1941 leek voor de Duitsers alle kans te bieden de droom van Lebensraum invulling te geven. Daar konden ze goed Germaanse broedervolken bij gebruiken. Veel meer dan in andere bezette landen sloeg dit idee in Nederland aan: meer dan vijfduizend avonturiers, waaronder veel Friezen, trokken vanaf eind 1941 oostwaarts, aangemoedigd door onder anderen boerenvoorman Geert Ruiter van De Knipe. Boerenzoon Jan Pieter Haisma was een exponent in deze groep: een niet van talent gespeende gelukszoeker. De uitzendingen liepen op desillusies uit. Geraldien von Frijtag Drabbe Künzel schreef er een boek over en voor Fryslân een artikel.

Eveneens met talenten begiftigd, maar een nog wonderlijker type was Assien Bohmers. Ook hij speelde in op kansen die de nazi’s hem boden, in zijn geval de archeologie. Hij afficheerde zich fanatiek als Fries, maar kwam er niet vandaan, sprak de taal niet, en cultiveerde er vooral zijn eigen droomwereld mee.

Reageren op een artikel? Idee voor een bijdrage? Meld het via de mail (redactiefryslan@upcmail.nl) of op onze facebookpagina of twitterpagina

Laatste online nummers