Schrikken in Japan

(27ste jaargang, nr. 2, maart/april 2021)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

In het tot ver in de 19de eeuw extreem gesloten Japan hadden Nederlanders bij hoge uitzondering een piepkleine handelspost: Deshima. In 1809 werd Jan Cock Blomhoff daar magazijnmeester, later ‘opperhoofd’. Zijn vrouw was Titia Bergsma, geboren aan de Nieuwestad in Leeuwarden. Titia’s aanwezigheid in Japan was een sensatie: was een buitenlander in Japan een bezienswaardigheid, een vrouwelijke buitenlander was ongekend. Daarbij: ze kwam de shogun onder ogen, ze had rood haar, ze liep rechtop. En als klap op de vuurpijl: ze liep naast haar man, in plaats van achter hem! Wie was deze Titia, tot heden in Japan vermaard?
In deze Fryslân het eerste artikel in een nieuwe reeks, over de Friese maritieme geschiedenis. Jelle Jan Koopmans vertelt hoe Makkumer smakschippers zich ontwikkelden tot kustvaarders naar Baltische streken.
Van ons nieuwe redactielid Henny Tuinhout-de Leeuw meteen een eerste bijdrage. Zij gaat onder meer schrijven over objecten buiten Friesland – vooral in Enkhuizen – die een link hebben met de Friese geschiedenis.

Reageren op een artikel? Idee voor een bijdrage? Meld het via de mail (redactiefryslan@upcmail.nl) of op onze facebookpagina of twitterpagina.

Laatste online nummers