Friese marine

(26ste jaargang, nr. 6, november/december 2020)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

Het typisch Nederlandse gebrek aan historische kennis is met redelijk succes in het onderwijs bestreden met invoering van zogeheten ‘canons’. Hapklare verhalen, onmisbare ‘vensters’ op de geschiedenis. Zo’n canon is er nu ook voor de Marine. De nadruk ligt uiteraard op de periode waarin de Republiek zijn gloriedagen op zee beleefde. Kustprovincie was met een eigen admiraliteit vertegenwoordigd (Dokkum-Harlingen). Twee samenstellers van de canon schrijven over dit Friese aandeel.

Martsje van der Veen was de drijvende kracht achter ‘Barend-Martsje’, voor de oorlog het bekendste toneelspeelechtpaar van Friesland. Barend schreef de stukken, maar het was Martsje die de aandacht trok. Wie was zij eigenlijk?
In 1380 eindigde de zeiltocht van de Venetiaan Nicolò Zeno ‘voorbij Gibraltar’ in een schipbreuk, waarna hij en zijn bemanning het vege lijf redden op het eiland dat Isola Frislanda ging heten. Een mooi, maar verzonnen verhaal, wat pas in de 19de eeuw werd ontmaskerd.

Reageren op een artikel? Idee voor een bijdrage? Meld het via de mail (redactiefryslan@upcmail.nl) of op onze facebookpagina of twitterpagina

Fryslan Friese marine

Laatste online nummers

Fryslan mei juni 2022