Handtekening in lood

(27ste jaargang, nr. 4, juli/augustus 2021)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

Voordat de Industriële Revolutie ambachtelijk vakwerk door massaproductie verdrong, lieten handwerkslieden graag hun merkteken achter op hun werk. Trotseerloodjes, bedoeld ter bescherming van dakspijkers tegen inwatering, zijn daarvan een voorbeeld. Soms zit daarachter een bijzonder verhaal. Dat is het geval met een loodje waarop ‘H.G. Born’ staat, een Leeuwarder loodgieter die ondanks een beroerde start van zijn leven zakelijk furore maakte.
Lucas Roodbaard was de ontwerper van tuinen en parken in het noorden in de 19de eeuw. Eindelijk is er een monografie van hem, geschreven door Rita Radetzky, die enkele fraaie voorbeelden van zijn werk belicht.
Erfgoed is een tegenwoordig veel gebezigd begrip, waar meestal monumenten mee worden bedoeld, soms ‘immaterieel’ erfgoed. Maar er bestaat ook levend erfgoed. Johannes Spyksma vertelt bevlogen over dierenrassen, landbouwgewassen en fruitrassen die typisch Fries zijn, met uitsterven bedreigd en die daarom bescherming, op z’n minst nauwkeurige beschrijving, verdienen.

Reageren op een artikel? Idee voor een bijdrage? Meld het via de mail (redactiefryslan@upcmail.nl) of op onze facebookpagina of twitterpagina.

Laatste online nummers