Onontgonnen terrein

(23ste jaargang, nr.6, november/december 2017)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

Een van Johan Cruijffs diepzinnigheden is ‘je ziet het pas als je het doorhebt’, een doordenker die prima toepasbaar is op wat achter Friese gevels aan waardevol erfgoed schuilgaat. Pas nu de noeste arbeid van de Stichting Interieurs in Fryslân gemeentegewijs met degelijke verslagen de openbaarheid zoekt, realiseren we ons hoe onze aandacht zich beperkte tot de buitenkant van historische panden.

Niet helemaal onlogisch natuurlijk, want kuierend door bijvoorbeeld Gaast stappen we niet makkelijk bij een bewoner binnen om te kijken wat voor moois daar is. Een manco echter is dat we domweg niet weten wat zich achter de voordeur bevindt. Extra lastig wordt het zoeken in de wetenschap dat het geen vaste regel is dat een monumentale gevel een dito interieur herbergt. Dankzij de strakke, systematische werkwijze van de Stichting en tientallen betrokken vrijwilligers komt, gemeente per gemeente, dat allemaal aan het licht. In deze Fryslân belichten experts enkele bijzondere vondsten tot nu toe.

Reageren op een artikel? Idee voor een bijdrage? Meld het via de mail (redactiefryslan@upcmail.nl) of op onze facebookpagina of twitterpagina

Laatste online nummers