Roof met een staartje

In december 1703 liep een Engels schip vast op het strand van het later verdwenen West-Vlieland. De bevolking stortte zich op de rijke lading, met goud, zilver en diamanten. Dit was geen jutten meer, dit was roof. Het Hof van Holland onderzocht de zaak, die bleek te gaan om bezittingen van een belangrijke Duitse veldmaarschalk. De verhoren van de zwijgzame bevolking zijn nu bekend.

Dit is een artikel uit nummer 4. Acht maanden na verschijning komt het nummer online beschikbaar.

Verder in dit nummer

In dit nummer: Fryslân 2020-4

Het land van Sterke Hearke

Wytse Sikkema, oorspronkelijk uit Bouwekleaster, heeft in het kader van zijn studie landschapsgeschiedenis onderzoek gedaan naar de toponiemen van zijn geboorteplaats, Bouwekleaster. Dit Buweklooster of Bomklooster is in de 13de eeuw gesticht door een Buwe (van Harkema). Het (veen)gebied dat erbij hoorde, was groot en liep van vlak onder Lytsepost bij de Ald Ried in het noorden tot Rottevalle in het zuiden.
In dit nummer: Fryslân 2020-4

Droombeeld van Friesland

Assien Bohmers is een hoogst eigenaardige figuur uit de archeologie. Hij kwam van Zutphen, met Duitse voorouders, maar voelde zich tot in het ridicule Fries. Mogelijk wilde hij daarmee tegenover de Duitse bezetter posities verwerven in de archeologische wetenschap. Dat lukte, en hij bouwde een naam op, vooral bij de Ahnenerbe, maar zal altijd met nazi-sympathieën worden geassocieerd.
In dit nummer: Fryslân 2020-4

Het Oosten roept

Tussen de horden in 1945 door Europa ronddolende mensen bevond zich de 27-jarige boerenzoon Jan Pieter Haisma van Burgum. Een van de honderden Friezen die enthousiast was begonnen aan het avontuur van Oostkolonisatie, maar na de deceptie verdwaasd het vege lijf moest redden. Waarom zochten zoveel Friezen het avontuur op de Russische steppen?