De chic van Leeuwarden

(28ste jaargang, nr. 3, mei/juni 2022)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

De Spanjaardslaan en Noordersingel behoren tot de sjiekste straten van Leeuwarden. Ze staan ook wel bekend als de groene longen van de stad. Sinds de 19de eeuw staan hier imposante villa’s van rentenierende boeren als de Wassenaars, Rienksen en Bierma’s, dokterswoningen van geziene medici als Straat, Pasma en Haykens, mooi dicht bij ‘hun’ Diakonessenhuis, en bankdirecteuren als De Hoop Scheffer en De Greve. De villa’s, de parken, de bewoners: deze ‘groene longen’ vertellen de letterlijk rijkere geschiedenis van de stad.
Zijn zware handicap (grotendeels verlamd) was voor Sibe Sipke de Jong geen belemmering zich onverschrokken in te zetten voor de Friese taal, en het Esperanto.
Hoe konden scheepsbouwers in de 16de en 17de eeuw zo snel bouwen? In Harlingen is een reconstructie uitgevoerd met een opvallende uitkomst.
Raadselachtig waren twee wandborden in het Fries Verzetsmuseum. Er stonden teksten van Coen op? Was er een relatie met de oorlog? Met de families Hepkema en Tichelaar? Kortgeleden is het mysterie ontrafeld.

Fryslan mei juni 2022

Laatste online nummers

Fryslan mei juni 2022