1785_27764_website
In dit nummer: Fryslân 2018-2

Een groezelige muzikant: Jan de Roos

Niet iedereen was even opgetogen over zijn zangkunst, maar voor wie ooit een optreden van hem heeft meegemaakt, was het wel een memorabele gebeurtenis. Voor al die mensen is Jan de Roos (1897-1979) veel meer dan een liedjeszanger. Alles aan hem was opvallend zijn galmende geluid, maar ook de massa medailles die hij op zijn jas had opgespeld. Zijn graf in Ureterp ligt er in ieder geval netjes bij.
Abraham Storck (1644-1708) Walvisvangst_website
In dit nummer: Fryslân 2018-2

Sukkel of boef

Was het domheid of goedgelovigheid en verkeerde adviseurs? Geboren uit rijke ouders in de Gouden Eeuw leek Benne Claeses, gedoopt omstreeks 1627, alles mee te hebben. Hij werd koopvaardijschipper, zoals de meesten uit zijn familie. Maar een gelukkige keuze was het niet, hij stapelde fout op fout en het lijkt daarom dat Benne liever wat minder veelbelovend was geweest.
DSC_1803 (2)_website
In dit nummer: Fryslân 2018-2

Taco Kingma, een pionier

Voor de oorlog was er amper aandacht voor mensen met verstandelijke beperkingen in Friesland. Voor kinderen die niet op school niet mee konden komen, waren er vier schooltjes voor buitengewoon onderwijs, maar de meesten van deze kinderen werden in de dorpsschooltjes achter in de klas gezet. Taco Kingma wijdde zijn leven om hen betere ontwikkelingskansen te bieden. De zwakzinnigenzorg, zoals ze toen werd genoemd, heeft veel aan deze onderwijzerszoon uit Oudega te danken.
Henry-Goudsmit-voor-web
In dit nummer: Fryslân 2018-2

Op zoek naar Hans Goudsmit

In Menaam ligt een Joodse man begraven op de protestantse begraafplaats: Hans Goudsmit (1921-1944). Hij werd op 19 november 1944 nabij het dorp gefusilleerd, samen met twee andere gedetineerden uit de gevangenis van Leeuwarden. Zij moesten boeten voor een verzetsdaad van anderen: het strooien van kopspijkers op de Ryksstrjitwei tussen Leeuwarden en Harlingen. Wie was Hans Goudsmit en hoe is hij hier terecht gekomen? Een speurtocht door archieven, van Menaam tot Washington.